COM add-in missing when debugging

Add-in Express™ Support Service
That's what is more important than anything else

COM add-in missing when debugging
 
Pierre Alain Carrier




Posts: 33
Joined: 2011-12-22
Hello, me again.

I am configuring a new computer and having a problem with a COM add-in not showing up when Debugging.

This project is many year old and has always worked properly on my previous computer. I have move my hard drive from my old computer to the new one, so the entire solution is exactly the same.

The project contains both an XLL and a COM Add-ins.

In Visual Studio, I have run Add-in Express > Register and when I run Excel, both Add-ins are loaded correctly and everything works fine.

However, when I debug from VS, Excel starts, the XLL add-in is loaded, but not the COM Add-in.

I'm looking for help to fix this.

Thank you.
Posted 17 Jul, 2020 13:04:11 Top
Pierre Alain Carrier




Posts: 33
Joined: 2011-12-22
Comparing the adxloader.log from a regular Excel run and a debug run, I can see that the Debug run is ran as administrator:

Run 'As Administrator': Yes
Process Elevated: Yes
Integrity Level: High


which makes sense since VS is running as administrator.

Then I can see that it loads the XLL, but it never even tries to load the COM Add-in. It just ends with:

15:28:12:363 3696 20988 The instance of the managed XLL class has been created successfully.
15:28:12:363 3696 20988 Forwarding xlAutoOpen to the managed code.
15:28:12:450 3696 20988 Success.
15:28:16:316 3696 20988 Forwarding xlAutoClose to the managed code.
15:28:16:317 3696 20988 Success.
Posted 17 Jul, 2020 14:37:55 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 17306
Joined: 2006-05-11
Hello Pierre,

Uninstall your add-in, if it is installed. Then unregister it; start Excel to make sure there's no trace of your add-in in the UI. Then Register the project anew and start debugging it.

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 18 Jul, 2020 04:58:12 Top
Pierre Alain Carrier




Posts: 33
Joined: 2011-12-22
Hello Andrei,

The add-in is not installed.

I did what you suggest many times with no success. If i run excel as administrator, i get the same behavior: The XLL it's loaded but not the COM add-in. As a regular user everything works fine.
Posted 18 Jul, 2020 08:03:59 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 17306
Joined: 2006-05-11
Hello Pierre,

Create a new empty add-in project, register it, make sure that it loads and compare its settings with your add-in.

Also, make sure that your add-in project and setup project follow suggestions in section Deploying a per-user Office extension via an MSI installer; see the PDF file in the folder {Add-in Express}\Docs on your development PC.

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 18 Jul, 2020 08:18:54 Top