Why do my task panes not appear?

Add-in Express™ Support Service
That's what is more important than anything else

Why do my task panes not appear?
How to switch between several task panes programmatically 
Leon Lai Kan




Posts: 200
Joined: 2018-12-20
Hi,

I am trying to build an exact replica of the following download example starting from scratch:
How to switch between several task panes programmatically.
https://www.add-in-express.com/support/vb-net-excel.php


This appears to be a very simple example involving Advanced Task Panes, suitable for a newbie.

There are 3 task panes:
1. ADXExcelTaskPane1, which has a simple label in it.

2. ADXExcelTaskPane2, which also has a simple label.

3. ControllingTaskPane: This has 2 radio buttons on it. If we click on button1, Task Pane1 appears. If we click on button 2, Task Pane 2 appears.


-------

I created the 3 task panes, and added a Task Pane Manager. No more. No codes yet. Simply the bare Task Panes.

Then I build, register and run debug.

-----------

Excel opens, but no trace of any Task Pane.

-----------

Can anybody tell me what could have gone wrong?
Won't we see the task panes if we don't put any codes?
What Sub must I put (as a minimum) to see the task panes?


Thanks
Leon

ADDED:
When I compare my code with the sample code, I find that my AddinModule.vb lacks the lines in blue.

Public Class AddinModule
Inherits AddinExpress.MSO.ADXAddinModule
Friend WithEvents AdxExcelTaskPanesManager1 As AddinExpress.XL.ADXExcelTaskPanesManager
Friend WithEvents AdxExcelTaskPanesCollectionItem1 As AddinExpress.XL.ADXExcelTaskPanesCollectionItem
Friend WithEvents AdxExcelTaskPanesCollectionItem2 As AddinExpress.XL.ADXExcelTaskPanesCollectionItem
Friend WithEvents AdxExcelTaskPanesCollectionItem3 As AddinExpress.XL.ADXExcelTaskPanesCollectionItem


Could this be the problem?
Posted 18 Jan, 2019 06:54:50 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 16568
Joined: 2006-05-11
Hello Leon,

Leon Lai Kan writes:
Could this be the problem?


These lines may be located in your AddinModule.Designer.vb file.

Select each in the in-place designer window and check its properties in the Properties window: make sure the FormClassName and Positon properties are set. For the FormclassName property, select it in the Properties grid and use the dropdown to select a value.

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 18 Jan, 2019 08:00:17 Top
Leon Lai Kan




Posts: 200
Joined: 2018-12-20
Hi, Andrei

In the in-place designer, the default position was "unknown".
When I changed it to "Left", the task pane became visible.

Great! You have saved me many days of frustration!

Many thanks and Best Regards
Leon
Posted 19 Jan, 2019 01:27:25 Top
Leon Lai Kan




Posts: 200
Joined: 2018-12-20
Andrei,

I have another problem with the same project.

I tried to change the BackColor of TaskPane1 to "HighLight".

On the designer, I see that the Task Pane is now colored as expected.

--------

Rebuild > Register > Debug

--------

Excel opens, but the Task Pane 1 background remains white.

-------

If I change both Forecolor and BackColor, I see that at runtime, Forecolor has changed as expected, but not BackColor.

-------
I can change the BackColor of the Label (in the Task Pane) without any problem.
But I cannot change the BackColor of the Task Pane itself.

------
Why can't I change the background color of my Task Pane?

----
I have another problem which may explain my first one.

I tried to add a Background Image to Task Pane 1.
Works fine!

Then I tried to remove the image by setting it to "None".
Rebuilt > Registered > Debug
But the image still remains at run-time.
Retried several times: same problem.

---------
Seems that in both my problems, there is a sort of persistence going on....

Why can't I remove a Background Image on a Task Pane?



Leon
Posted 19 Jan, 2019 02:16:10 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 16568
Joined: 2006-05-11
Hello Leon,

On the corresponding ADXExcelTaskPanesCollectionItem, set UseOfficeThemeForBackground = False. Does this help?

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 21 Jan, 2019 07:28:44 Top
Leon Lai Kan




Posts: 200
Joined: 2018-12-20
Hi, Andrei

I tried your suggestion.

Unfortunately, it doesn't work.

Both problems still persist.

Leon
Posted 22 Jan, 2019 02:01:37 Top
Leon Lai Kan




Posts: 200
Joined: 2018-12-20
..
Posted 22 Jan, 2019 03:06:07 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 16568
Joined: 2006-05-11
Hello Leon,

Please send me your project to the support email address; find it in {Add-in Express installation folder}\readme.txt; please make sure your email contains a link to this topic.

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 22 Jan, 2019 04:02:15 Top
Leon Lai Kan




Posts: 200
Joined: 2018-12-20
Andrei,

I can't find any e-mail address in readme.txt.

Can I use the Feedback Form in "Contact Support Service"?

Or else, send me your e-mail address to my e-mail, and I'll reply you on same.

Leon
Posted 22 Jan, 2019 04:46:17 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 16568
Joined: 2006-05-11
Hello Leon,

Have just sent you an email.

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 22 Jan, 2019 05:09:43 Top