Outlook Plugin Suddenly not Appearing Automatically

Add-in Express™ Support Service
That's what is more important than anything else

Outlook Plugin Suddenly not Appearing Automatically
A plugin that was working has since stopped after adding ClickOnce installer 
WIll Blackburn




Posts: 24
Joined: 2016-04-27
Hey all,

A plugin that has existed for nearly 2 years and always installed correctly via a rather custom method previously we've brought up to date and tried to use the ClickOnce installer method.

I've successfully implemented the ClickOnce on a different project, which installs and appears when ever Outlook is started but the older project refuses to appear on start up. It can be enabled via File and Options and enabling the plugin where it then works as normal.

The log file doesn't show any errors and no other code was changed beyond adding an update button to the ribbon and a method to handle the update check.

Adxloader log:


Startup directory: C:UserslackSourceWorkspacesGekkoGekkoCubicOutlookPlugininDebug
Loader version: 8.6.4408.0
Operating System: Microsoft Windows 10 (build 15063), 64-bit
Process Owner: Administrator
Command Line: "C:Program Files (x86)Microsoft Office
ootOffice16OUTLOOK.EXE" 
Run 'As Administrator': No
Process Elevated: No
Integrity Level: Medium
UAC (User Account Control): On
------------------------------------------------------------------------
14:21:43:764 19920 0280 Start.
14:21:43:764 19920 0280 The minimum supported Office version is 14
14:21:43:764 19920 0280 The host's version is 16.0.7967.2161
14:21:43:764 19920 0280 Creating a new instance of the add-in loader.
14:21:43:764 19920 0280 Loading mscoree.dll
14:21:43:764 19920 0280 Success.
14:21:43:764 19920 0280 Loading the configuration from the system registry.
14:21:43:765 19920 0280 Getting the latest CLR version.
14:21:43:766 19920 0280 The latest CLR version is 'v4.0.30319'.
14:21:43:766 19920 0280 The configuration has been loaded successfully.
14:21:43:766 19920 0280     Runtime version: v4.0.30319.
14:21:43:766 19920 0280     Assembly name: GekkoOutlookPlugin, PublicKeyToken=3544D07CFC5A492C.
14:21:43:766 19920 0280     Class name: CubicOutlookPlugin.AddinModule.
14:21:43:766 19920 0280     Registry key: CLSID{08F8634A-61AA-4490-8FD0-963E720755AC}.
14:21:43:767 19920 0280 Attempting to create a new instance of the managed add-in class: CLR - v4.0.30319
14:21:43:767 19920 0280 Loading CLR: v4.0.30319.
14:21:43:767 19920 0280 Calling CLRCreateInstance method.
14:21:43:767 19920 0280 Success.
14:21:43:767 19920 0280 Calling GetRuntime method.
14:21:43:767 19920 0280 Success.
14:21:43:767 19920 0280 Checking if the hosting API of .NET Framework v4.0 beta is installed.
14:21:43:767 19920 0280 The hosting API is up to date.
14:21:43:767 19920 0280 Calling GetInterface method for the CorRuntimeHost interface.
14:21:43:767 19920 0280 Success.
14:21:43:767 19920 0280 Starting CLR...
14:21:43:767 19920 0280 Success.
14:21:43:767 19920 0280 Getting the CLR version.
14:21:43:767 19920 0280 The CLR v4.0.30319 has been initialized successfully.
14:21:43:767 19920 0280 Creating a new domain setup.
14:21:43:767 19920 0280 Success.
14:21:43:767 19920 0280 Getting the add-in directory.
14:21:43:767 19920 0280 Success. The directory is 'C:UserslackSourceWorkspacesGekkoGekkoCubicOutlookPlugininDebug'
14:21:43:767 19920 0280 The 'shadow copy' is disabled.
14:21:43:767 19920 0280 Creating a new application domain.
14:21:43:768 19920 0280 Success.
14:21:43:768 19920 0280 Creating an instance of the managed class. Assembly identity: 'GekkoOutlookPlugin, PublicKeyToken=3544D07CFC5A492C'
14:21:43:813 19920 0280 Success.
14:21:43:813 19920 0280 Unwrapping the managed class.
14:21:43:813 19920 0280 Success.
14:21:43:813 19920 0280 Querying the add-in extensibility.
14:21:43:813 19920 0280 Success.
14:21:43:813 19920 0280 Querying the custom task panes.
14:21:43:813 19920 0280 Success.
14:21:43:813 19920 0280 Querying the ribbon extensibility.
14:21:43:813 19920 0280 Success.
14:21:43:813 19920 0280 Querying the form regions.
14:21:43:813 19920 0280 Success.
14:21:43:813 19920 0280 Querying the encryption provider.
14:21:43:813 19920 0280 The 'EncryptionProvider' interface is not supported.
14:21:43:813 19920 0280 Getting the dispid of the 'Dispose' method.
14:21:43:815 19920 0280 Success.
14:21:43:815 19920 0280 The instance of the managed add-in class has been created successfully.


Anyone able to advise why it works when enabled manually but won't stay active?

Cheers
Will
Posted 23 May, 2017 10:59:31 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 14137
Joined: 2006-05-11
Hello WIll,

"The instance of the managed add-in class has been created successfully" - this record means the constructor of the add-in module has been called successfully. After this moment, your add-in starts getting events from Office. I suppose that your add-in produces an exception when handling some event (say, when starting or when closing) and this causes Office to set the LoadBehavior value in the registry to 2.

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 24 May, 2017 05:55:09 Top
WIll Blackburn




Posts: 24
Joined: 2016-04-27
Thanks Andrei, seem to have found the issue and it's once again auto-starting.
Posted 31 May, 2017 04:33:49 Top
Andrei Smolin


Add-in Express team


Posts: 14137
Joined: 2006-05-11
Welcome!

Regards from Belarus (GMT+3),

Andrei Smolin
Add-in Express Team Leader
Posted 31 May, 2017 04:34:48 Top